De Oskyldiga

                                                          DE OSKYLDIGA

                                            En gripande föreställning  ond  ryktesspridning

                                            Av Lilian Hellman

 

Spelas på Dramatens lilla scen.

Regi: Jenny Andersson

Koreografi: Dorte Olesen

I Rollerna: Eva Röse, Jessica Liedberg, Sanna Sundqvist, Lotta Tejle, Malin Ek, Danilo Bejarano, Julia Högberg, Emma Broomé, Kicki Bramberg, Ester Uddén, Allis Lindqvist, Sanne Ahlqvist Boltes.

Författarinnan Lilian Hellman föddes 1905 i New Orleans och anses som en av de mest betydelsefulla amerikanska dramatikerna i modern tid. Hon var bland annat känd för sina radikala åsikter, vilka också återspeglas i detta verk. Originalet till den här pjäsen som skrevs  1934, heter på originalspråk ”The Children´s hour och enligt programtexten är titeln hämtad från en dikt av Henry Wadsforth Longfellow .

I ” De oskyldiga” tar hon bland annat upp ett sådant tabubelagt ämne som homosexualitet, vilket under hennes livstid var ett mycket kontroversiellt ämne. Hellman lyfter samtidigt fram att barn inte alltid är oskuldsfulla varelser, utan kan ibland vara mycket elaka.

Handlingen i ”De oskyldiga” som för övrigt filmatiserades under 60-talet, känns på många sätt rykande aktuell, inte minst på grund av den senaste debatten kring internatskolor. Dramatens uppsättning på lilla scenen ligger därför väl i tiden.

Berättelsen handlar om Karen (Eva Röse) och Martha (Jessica Liedberg), två kvinnor som har satsat allt på en internatskola för flickor. De har drivit skolan sedan 10 år tillbaka. Mary

( Sanna Sundqvist) är en bortskämd överklassflicka som har satts i skolan av sin farmor (Malin Ek).

Hon är en översittare som inte drar sig inte för att ljuga för att få sin vilja igenom. Hennes lärare avslöjar detta och hon känner sig förödmjukad . För att hämnas drar hon sig inte för att krossa Karen och Martha. Genom sin farmor som har stött skolan sprider Mary ut ett rykte att Karen och Martha har ett lesbiskt förhållande, vilket var någonting oerhört på den här tiden.

 

Marys roll tolkas på ett förnämligt och övertygande sätt och man känner nästan att man skulle vilja ge ”den lilla odågan” ett kok stryk. Men alla flickorna på scenen måste få en stor eloge för sina roller. Alla i skolan utgör  en brokig samling  och är mycket övertygande i sina karaktärer.

Det finns hela tiden en psykologisk spänning i den här föreställningen som eskalerar den till en riktig psykologisk thriller. Framförandet kompletterats med en fartfylld koreografi som gjorts av den danska koreografen Dorte Olesen.  De båda lärarna skildras på ett väl genomtänkt sätt och blir varandras komplement, den lite mer framträdande Karen och den mer tillbakadragna väninnan Martha.

Scenografin utgörs av en gigantisk triangel, som på något sätt verkar symboliserade skolans värld. Kanske kunde man ha gjort denna lite rikare för att framhäva skolmiljön och tidsandan lite tydligare.

Man tagit fram en väl anpassad ensemble med Malin Ek och Eva Röse som bildar ett nav med sitt solida framförande. Regissören Jenny Andersson har använt skådespelarna på ett ultimat sätt. för den här pjäsen, som åstadkommer att hela uppsättningen blir  ett  gediget teamwork.

Man kan inte annat än att konstatera att den här uppsättningen har nästan allt. Ett fantastiskt manus, framfört av lysande skådespelare som är perfekt sammansatt. Detta är en stark och gripande föreställning som genast tar tag i åskådaren på ett riktigt gastkramande sätt

”De oskyldiga” är en stark och engagerande pjäs som lyfter fram fördomar och tabun som ,trots att det är en 30-talsmiljö som avspeglas, dessvärre fortfarande har sin aktualitet.

Under föreställningens gång förväntar man sig en total katastrof för de båda kvinnorna, vilket kanske skulle ha gjort udden ännu mer vass. Möjligtvis kan man fundera lite över  slutet.” När Martha begått självmord får Karen en sorts upprättelse, även om hon inte accepterar den.  Men detta hindrar inte att det är en lysande föreställning som man bär med sig efteråt.

 

Jens Wallén

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s